5 kivitelezői hiba, amellyel drasztikusan csökken az épülete élettartama

Bizonyára Önnek, mint igényes beruházónak nagyon fontos, hogy az épülete ne csak hasznos, de sokáig jó állapotú is legyen!

Sok kivitelező cég –főleg, akik lemez és panel értékesítéssel is foglalkoznak – csak a törvényileg előírt garanciát vállalják a termékükre, épületükre. ÉS sokszor még ezeknek a garanciáknak sem tudnak megfelelni!

Most megtudhatja azt az 5 tipikus hibát, amelyről fel lehet ismerni azokat a kivitelezőket, akiknek a munkájával a későbbiekben nagy valószínűséggel gond lesz. ( Félreértés ne essék, nem a kókler, házilag-beszerelem-mesterekről beszélünk, hanem komoly cégek „szakembereiről” és az azok által elkövetett hibákról.)

 

1. Helyszíni vágásból eredő rozsdásodás

A probléma forrása, hogy valamilyen okból (a tervező rosszul számolta ki, nem lett pontosan legyártva az egyedi panel vagy lemez, stb.) a helyszínen kell elvágni a lemezt vagy a szendvicspanelt. Mivel ilyen esetekben általában egy kézi flex áll rendelkezésre, ezért azt használja a szaki.

A flex-el vágott rész már eleve pontatlan lehet, egyenetlen szélű, de az igazi probléma nem ezzel van! A vágásnál ugyanis száll por, ami a panelre ragad, az pedig a későbbiekben a rátapadó por alatt elkezd rozsdásodni.

Ha elkerülhetetlen a helyszíni vágás, akkor a hozzáértő szakember olyan távolságban teszi ezt, hogy a por ne kerülhessen a területen lévő többi anyagra, illetve, amennyire lehetséges letakarja a vágandó felületet is. De a minimum, hogy a mégis leszállt port letörölgeti.

Amennyiben a por mégis rozsdásodást okoz, az sajnos nem csak esztétikai hibát fog okozni az épületen, hanem anyagi költség lesz a hibás elem javítása, vagy cseréje, ha egyáltalán lehetséges. Legrosszabb esetben az egész épület élettartama rövidül meg jelentősen.

 

2. Csavartúlhúzás miatti korrózió

Mivel a lemezeket, paneleket csavarokkal rögzítik az acélszerkezethez, ezért, az teljesen természetes, hogy ezeket a csavarokat rendesen, azaz elég erősen meg kell húzni. Baj akkor történik, ha a csavart nem elég erősen, hanem túl erősen húzzák meg. Hiszen ilyenkor a felület megsérül, horpadás, sőt, repedés keletkezik, amely mentén az anyag azonnal elkezd korrodálni, rozsdásodni.

A rozsdásodásból eredő esztétikai és anyagi károkat az előzőekben már kifejtettük.

Honnan tudják a profik, hogy mikor van jól, de nem túlhúzva egy csavar? Nos, figyelnek, nem rutinból húzzák meg a csavarokat, hanem odafigyelnek minden egyes rögzítési pontra. Legjobban úgy lehet megfogalmazni, hogy a „kezük érzi” meddig húzhatják a csavart, de ehhez sok-sok munkatapasztalat szükséges.

 

3. Pontatlan tömítésből adódó beázás

A csarnokok építésénél az acélszerkezetre rögzített elemeket egymáshoz kell illeszteni, lehetőleg minél pontosabban. De az illesztések mentén be is kell tömíteni a felületet.

Amennyiben ez a tömítés nem megfelelő (általában nem tesznek elég tömítőanyagot, vagy nem jó helyre teszik, esetleg bizonyos helyekre jut, máshová meg nem a tömítőanyagból), úgy az illesztés mentén a folyadék (csapadék) utat talál magának.

Vannak kivitelezők, akik azt állítják, nem kell tömítés, hiszen az illesztésük annyira pontos. Nem kételkedünk abban, hogy precízen illeszkednek a panelek, mindössze ismerjük a folyadékok természetét, és tudjuk, hogy az a mikro-repedésekbe is bejut. Innen pedig már csak egy logikai lépes, hogy az ott előbb-utóbb kárt okoz.

Ez egyrészt kellemetlen tavasszal, ősszel, amikor csöpög a tetőről a víz, esetleg gyöngyözik a fal, másrészt ne felejtkezzünk meg a télről, amikor a csapadék megfagy a résekben és szétrepeszti az illesztések mentén a paneleket, lemezeket.

Talán nem kell ecsetelni, hogy ez milyen súlyos károkat okozhat az épületben, vagy akár az épületen belül tárolt eszközökön, anyagokban is!

 

4. Rossz tárolásból eredő anyaghibák

A rossz tárolásból eredő anyaghiba leginkább 2 esetben fordul elő. Tipikus eset, hogy Önre, mint beruházóra rábeszélik, a „most-vegye-meg-most-olcsóbb” szlogennel a később beépíteni szánt anyagokat, mondván, elég letennie valahol az udvaron, egy ponyvával letakarni és kész, amikor majd el akarja kezdeni a beruházást, akkor csak előveszi.

Ez sajnos általában a legdrágább „most-olcsó” vásárlás!

Az anyagokat ugyanis megfelelő körülmények között kell tárolni, különben rozsdásodni, hajlani kezdenek, stb.

A második eset, amikor kivitelező cégek tárolnak be nagyobb mennyiségű anyagot –persze, nem a legmegfelelőbb módon-, mert éppen akkor tudnak nagyon jó áron hozzájutni. Azután a felvállalt kivitelezésnél rábeszélik a beruházót, hogy az ő anyagukat építsék be, ajánlva a beruházónak némi kedvezményt- persze a kedvezményt az akkori piaci árhoz képest nyújtják.

Mindkét esetben a jóhiszemű beruházót verik át, aki bízik a „szakemberek” tanácsaiban, hiszen ők tudják, mert ők értenek hozzá.

A cégek, legyenek kivitelezők vagy értékesítők, akiknek nem csak a vevő pénze kell, de fontos nekik, hogy a vásárlónak, megrendelőnek is jó legyen, azok mind azt tanácsolják, hogy az anyagot csak a kivitelezéskor vásároljuk meg, esetleg gyárttassuk le!

 

5. Gyorsan cserélődő „szakember” gárda

Ön honnan tudhatja, hogy azok, akik az Ön csarnokán dolgoznak, vajon jó szakemberek-e?

Legfeljebb megnézheti az előző munkájukat. Bár az sem garancia semmire, hiszen, ha a „szakemberek” gyorsan cserélődnek, akkor bizony előfordulhat, hogy az Ön által megvizsgált épület rendben van, de mivel Önnél már mások, általában kevésbé szakképzettek fognak dolgozni, ezért az Ön épülete már nem lesz olyan precízen kivitelezett.

Azért ne legyen rest! Nézze meg 1-2 előző munkájukat! Ez mindig jó kiindulási pont.

Ha azt látja, hogy a nemrég átadott épületeken már rozsdásodás jelentkezik, esetleg látványosan horpadtak a csavarok melletti részek, vagy a lemezek, panelek illesztésénél lát hibát, akkor biztos lehet benne, hogy nem ők az Ön emberei!

De kérdezze meg, milyen régóta dolgoznak ott az emberek. Mert a túl gyorsan változó csapat azt jelzi, hogy valami nincs teljesen rendben a cégnél. Ilyen esetekben érdemes óvatosnak lenni! Mert még az is előfordulhat, hogy a garanciális javítások elvégzése előtt a cég csődöt jelent, Ön pedig nem tudja érvényesíteni a garanciát, és futhat az igaza és a pénze után!

 

Ezek a kivitelezői hibák nagyban megdrágíthatják az épületét. Nézzen tehát alaposan utána a kivitelezőknek, kérdezzen meg olyanokat, akiknél már dolgoztak, esetleg válasszon inkább generálkivitelezőt.

Szeretne tőlünk csarnoka felépítéséhez árajánlatot kérni?

Igyenes árajánlatát rövid időn belül elkészítjük!

Kattintson a linkre, adja meg a felépítendő épület néhány paraméterét és kolleganőnk hamarosan küldi az árajánlatot.

Árajánlatot kérek épület-kivitelezésre..

Válasszon tapasztalt kivitelezőt!

Amennyiben Önnek fontos, hogy épülete hosszú távon is jól használható és költséghatékony legyen, esetleg csak az építkezés részfeladataira keres megbízható céget, forduljon hozzánk bizalommal! Fő tevékenységünk, a csarnoképítés mellett természetesen állunk rendelkezésükre acélszerkezet gyártásban, trapézlemez gyártásban, szendvicspanel forgalmazásban, szállításban is!

Kapcsolat

Cellspan Épületelem Gyártó és Forgalmazó Kft.

4233 Balkány, Kállói u. 95.
Telefon/fax: 36-42/400-509
E-mail: level@cellspan.hu
 

 
  • cell web