10 tervezői hiba, amelyek 100 ezrekkel is megnövelhetik az Ön költségeit

Ugye Ön sem szeretné, ha a tervezési hibákból adódóan sokkal - akár 100ezrekkel! - többe kerülne az épülete?

Íme, egy lista, amely bemutatja azokat a leggyakoribb hibákat, amelyeket a tervezés során elkövetnek, és amely akár azonnali, akár az épület élettartama alatt megjelenő többletköltséget eredményez a beruházónak.


Akkor lássuk:

1. Alultervezés

Nézzük a legegyszerűbb példát. Az Ön gépeit, ha egymás mellé állítanánk, akkor elférnek 200 m2-en, ezért meg is tervezik az épületét 200 m2-esre.

Hatalmas hiba! Miért?

Amennyiben a tervező úgy gondolta, hogy néhány sorban elférnek a gépek, de nem hagyott helyet a folyosónak, amelyen az adott gép a többi mozgatása nélkül ki- és beállhat, vajon mennyi plusz üzemanyagot és időt fog elpazarolni, ha éppen egy olyan gépre van szüksége, amely a csarnoka legmélyén áll?

Ha hosszú épületet tervez, ahol egymás mellett vannak a gépek, akkor viszont az épülete egyik oldala csak ajtókból fog állni? Az vajon mennyivel drágítja az épülete árát? Nem is beszélve arról, hogy a mozgó részek kopnak, ezért bizonyos időnként cserére szorulnak, ha ez 1 ajtó, az még belefér, na de sokkal több ajtónál, az nagyobb költség!

Esetleg részben nyitott géptárolót tervezne? Rendben, de akkor sem lehet éppen akkorát, amennyin a gépek elférnek, mindenképpen hagyni kell túlnyúlni a tetőt, hiszen ha nem tesszük, az olyan mintha a szabad ég alatt hagytuk volna termelőeszközeinket, kitéve azt az időjárás viszontagságainak.

A példában ugyan gépek szerepelnek, de az alultervezés az állatállomány, a terménykészlet esetében is felléphet, ott a későbbi javítási költségek horribilis mértékben megdrágíthatják a kivitelezést!

 

2. Túltervezés

A túltervezés kevésbé látványos hiba, mint az alultervezés, azonban a pénztárcánk szempontjából nem mindegy, hogy 200 m2-ért, vagy 300 m2-ért fizetünk!

Egyik legjobb példa, amikor a tervező megkérdezi ugyan az állatlétszámot, és figyelembe is veszi azt, csak az állatok életkorát nem, így ugyanakkora helyet tervez egy kifejlett állatnak, mint egy növendéknek.

Vagy a gépek esetében azok legnagyobb méreteivel számol, nem véve figyelembe, hogy azok a méretek a kihajtott állapotot jelentik. Természetesen egy tárcsázónál a tárcsákat be lehet hajtani, vagy le lehet szerelni, azokkal tároláskor ugyan számolni kell, de a ki- és beállásnál (azaz a folyosó méretezésénél) nem.

 

3. Későbbi bővítési/fejlesztési lehetőségek akadályozása

Ön az anyagi lehetőségeiből kihozta a legtöbbet és egy igazán hasznos épületet terveztetett, ami ha felépül optimális lesz a jelenlegi körülményekhez. DE! Mi fog történni, ha bővíteni, fejleszteni akar?

Nézzünk egy példát. Állattartó telepen a takarmányozás jelenleg kézi kocsival történik, gondozó betolja a kézikocsit, megeteti az állatokat, majd kihúzza a kocsit. Mi fog történni, ha később ezt gépesíteni szeretnék, és egy kisebb járművel, utánfutóról etetne - még ha a folyosó mérete megfelelő is, és elfér a jármű? Mert ugye utánfutóval tolatni nem egyszerű, de megfordulni nem lesz helye, vagy lesz egy kijárat a másik oldalon is?

Legyünk előrelátóak, és ezeket a lehetőségeket is kalkuláljuk a terve, mert később bontani, átépíteni sokkal nehezebb lesz és persze jóval drágább is!

 

4. Nem az ágazatnak megfelelő tervezés

Különböző ágazatoknak különböző az eszközigényük, ezért nem mindegy, hogy a tervező ezekkel mennyire van tisztában.

Például a szellőzésnél nagyon figyelni kell, hogy az állatok ne fázzanak meg, mert ha még el nem is pusztul az állat, de kevésbé növekszik vagy termel, az már hatalmas kiesés a gazdának.

Vagy egy ipari csarnoknál nem mindegy, hogy 20m*30m a csarnok vagy 15m*40m, mert bár mindkettő 600m2, de ha emelődarut akarunk beszereltetni, nem mindegy az elosztás.

 

5. Fenntartási költségek figyelmen kívül hagyása

A tervezők többsége figyel a beruházó pénztárcájára, ezért tényleg a legjobb megoldást igyekszik választani számára. Azonban sokszor épp a nagy igyekezet okozza a későbbi bajokat. Hiszen az szuper, ha a kivitelezés költségét a lehető legkevesebbre tervezzük, de ne felejtsük el, hogy az épület ára valójában nem csak az építés árát jelenti!

Inkább fizessünk kicsit többet a kivitelezésért, de olyan anyagok legyenek beépítve, amely az épület fenntartását nem drágítják. Gondolunk itt például a szigetelésre, hiszen a nem megfelelő szigetelés kiválasztása (bármennyivel olcsóbb is) a későbbiekben igen csak megemelheti a rezsiköltséget!

 

6. Helyi előírások figyelmen kívül hagyása

Az építésügyi törvényeket általában jól ismerik a tervezők. Azonban sokszor elfelejtkeznek arról, hogy az egyes településeknek lehetnek helyi építésügyi rendeletei, amelyek bizony lehetnek sokkal szigorúbbak, mint az állami törvények. Hatalmas veszteségeket okozhat, ha ezeket a szabályokat, rendeleteket nem tartják be.

Például a védőtávolságok rossz megválasztása akár bontási határozatot is vonhat maga után, de legjobb esetben is fennmaradási engedélyt kell kérni, sok-sok ezer Forintért, és irdatlan bürokrácia útján, óriási időráfordítással.

 

7. Statikai túltervezés

Ez a hiba valójában „csak” a pénztárcánknak megterhelő. A biztonság mindenkinek nagyon fontos, ezért a legtöbben szeretünk kicsit felé tervezni a dolgoknak, ha netán valami elromlik, még akkor se legyen nagy baj. Ezzel a „felétervezéssel” még nincs is nagy gond, az igazi hiba ott van, hogy az anyagok szakítószilárdságát nem vagy nem jól ismerve, azokkal rosszul számolva többszörösen túlbiztosítja az épületet a tervező. Hiszen egy oldalt nyitott épülethez nem ugyanolyan acélszerkezet szükséges, mint egy körben szendvicspanellel zárt csarnokhoz.

Most kérdezhetnék, mi van a statikai alultervezéssel. Nos, a tervezők ezt a szarvashibát nem követik el, mert ott bizony emberélet foroghat kockán, ami bizony büntetőjogi felelősséget von maga után. A tervezők éppen ezért inkább terveznek túl, mint alul.

 

8. Rossz tájolás

Főként olyan épületeknél fordul elő, ahol a csarnok rész egybeépül a gazdasági résszel.

Hiszen a gazdasági rész általában szigetelt vagy jobban szigetelt, így azt az északi, azaz hidegebb, szelesebb oldalra tenni nem szerencsés, az később a rezsiköltségben bizony megjelenik.

De ugyanez a helyzet a hatalmas ajtókkal, vagy tolóajtókkal is, azokat a szélvédettebb oldalon érdemes elhelyezni- amennyire a lehetőségek engedik. Amennyiben mindenképp a szelesebb oldalon kell ezeket elhelyezni, úgy érdemes egy kisebb ajtót is beépíteni, akár az ipari ajtóba is.

 

9. Burkolat-tervezés nem optimális

A szendvicspaneleket vagy trapézlemezeket nem mindegy, hogy állítva, vagy fektetve tervezik az épületbe. Meg kell nézni, hogy mely módon lesz kevesebb a hulladék, mert ugye, ha azt a helyszínen vágják, akkor Ön azt is kifizetni!

 

10. Helytelen magasság tervezése

Ez egyrészt lehet helyi szabályokba/rendeletekbe ütköző, hiszen az építésügyi hatóságok szabályozhatják a maximális magasságot.

Másrészt előfordulhat, hogy az épület magassága alapján úgy ítéljük meg, hogy egy adott gépünk befér, ám egy áthidaló miatt, ami alacsonyabban fekszik, bizony mégsem tudjuk használni az épületünket adott járművünk tárolására.

Mindkét eset nagyon kellemetlen, és a hiba javítása anyagilag igen megterhelő lehet.


Vajon miért követheti el a tervezők egy része ezeket a hibákat?

A válasz egyszerű. A legtöbb tervező csak az épület megtervezésére koncentrál.

De a kiváló tervezőt az különbözteti meg az átlagostól, hogy nem csak egy épületet akar átadni, hanem MEGOLDÁST akar kínálni a beruházó problémáira (gondolhatunk itt a gépek tárolásától kezdve a gyártósor optimális elhelyezéséig mindenre).

Miután elolvasta ezt a 10 tervezői hibát, kérjük, gondolja meg, hogy kivel tervezteti épületét! Válasszon olyan tervezőt, aki már járatos az Ön iparágában és az acélszerkezetes épületek tervezésében.

Amennyiben nem ismer ilyen tervezőt, forduljon hozzánk bizalommal! Cégünk olyan tervezőcsapattal dolgozik, amely ipari és mezőgazdasági területen már bizonyított.

Ne bízza magát kóklerekre, az Ön vállalkozása attól sokkal fontosabb, hogy ilyen hibák miatt szorult anyagi vagy jogi helyzetbe kerüljön!

Válasszon tapasztalt kivitelezőt!

Amennyiben Önnek fontos, hogy épülete hosszú távon is jól használható és költséghatékony legyen, esetleg csak az építkezés részfeladataira keres megbízható céget, forduljon hozzánk bizalommal! Fő tevékenységünk, a csarnoképítés mellett természetesen állunk rendelkezésükre acélszerkezet gyártásban, trapézlemez gyártásban, szendvicspanel forgalmazásban, szállításban is!

Kapcsolat

Cellspan Épületelem Gyártó és Forgalmazó Kft.

4233 Balkány, Kállói u. 95.
Telefon/fax: 36-42/400-509
E-mail: level@cellspan.hu
 

 
  • cell web