10 fontos szempont a Generál-kivitelező választáshoz, hogy a beruházása jó kezekben legyen

Vajon honnan ismeri meg a megfelelő generál-kivitelezőt?

Ha már eldöntötte, hogy néhány vállalkozó helyett inkább egy generálkivitelezőre bízza a munkát, íme, 10 szempont, amelyek figyelembe vételéve biztosan olyan kivitelezőt választ, aki legalább olyan gondossággal áll a beruházáshoz, mint Ön.

 

1. Legyen múltja

Ma már egyre másra nevezik ki magukat generál-kivitelezőnek olyan vállalkozások, akiknek van pár alvállalkozója, de valódi tapasztalata nincs a szakmában.

A generál-kivitelezés tapasztalat nélkül ugyanis szinte biztos bukás!

A cégnek rendelkeznie kell gyártói és szervezői tapasztalatokkal is, hiszen a munkamenet helytelen megszervezése hatalmas csúszásokat okozhat a beruházás megvalósítása során, ami Önnek bevételkiesést okozhat. A generál-kivitelezőnek nemcsak az összeszereléshez kell értenie, de adott projekteket, beruházásokat megfelelően kell tudni menedzselni is, azaz megszervezni a feladatokat, folyamatokat, valamint azokat ellenőrizni, és ha kell azonnal beavatkozni.

De nem elég csak tapasztalattal rendelkeznie, annak a tapasztalatnak specifikusnak is kell lennie! Hiszen egy állattartó telepre szánt épület merőben más problémákat vet fel, mint egy gépösszeszerelő műhely.

Összességében tehát legyen minimum 10 éves szakmai tapasztalata, és több 1000 m2-nyi iparág specifikus kivitelezés a háta mögött!

 

2. Rendelkezzen saját gyártó részleggel

Egy csarnok kivitelezésében valójában nem maga az összeszerelés, hanem az azt megelőző munka (tervezés, gyártás, terület előkészítés) igényel sok időt. Azonban a beruházónak minden egyes elvesztegetett nap, amivel hosszabb lesz a kivitelezés ablakon kidobott pénz.

Éppen ezért, ha a generál-kivitelező rendelkezik saját gyártó részleggel, akkor ott értékes napokat lehet megspórolni. Hiszen nem kell még a rendelés leadásához, pontosításához is egy alvállalkozóval kommunikálni, ami rengeteg email, telefon esetleg fax váltást jelent, amit (lehet, hogy rejtetten a szolgáltatás árába építve, de) természetesen kiszámláznak Önnek.

Sőt, ha valamilyen változás van, azért nem kell majd az alvállalkozóval szerződést módosítani (ami szintén feleslegesen hosszabbítja meg a munkát), hanem azt a kivitelező azonnal kezelni tudja.

Tehát a kivitelezőnél található saját gyártó részleg az Ön pénztárcáját kíméli!

 

3. Saját munkavállaló

Nem elég a saját gyártó részleg, az a jó, ha ott saját szakemberek is dolgoznak. Sok cég nem fizet alkalmazottakat, hanem amikor éppen adódik munka felvesz ideiglenesen, vagy bérel más cégektől embereket. Ez miért nem a legjobb megoldás?

Mert a mindig változó csapat nem dolgozik összehangoltan, nem ismeri kellő mélységig a gépek beállításait, ha bármilyen hiba van a gyártás során, annak kijavítása nehézkes lesz, ez sok időt vesz igénybe, ami újból csak a beruházásra szánt időt növeli.

Mindenképpen megbízhatóbb az a cég, aki tud és akar saját munkavállalókat fizetni, hiszen ez nem csak azért előnyös, mert ismerik a gépeket, gyorsan tudnak haladni a munkával, mert összeszokottan dolgoznak.

Egy külső szemlélőnek ez azt is jelentik, hogy a cégnek folyamatosan van annyi munkája, amiből a munkavállalókat ki tudja fizetni, azaz sokan megbíznak a cégben. Egy ilyen cég esetében a beruházó is úgy érezheti, hogy biztonságban van.

 

4. Felkészült tervező csapat-iparági gyakorlattal

Ha már generál-kivitelezésről van szó, ahhoz hozzá tartozik a tervezés is.

Természetesen nem szükséges, hogy a cég saját tervezőket alkalmazzon - bár az nem hátrány, ha valamelyik munkavállalója rendelkezik tervezői képesítéssel, tapasztalattal.

Elegendő, ha olyan tervező céggel van folyamatos kapcsolatban, akik nem csak szakmailag felkészültek, de több iparág-specifikus tervük is elkészült már, bizonyítva azzal a hozzáértésüket.

Ezzel Önt, a beruházót is védik, hiszen egy generál-kivitelező a kapocs a beruházó és az építést végző szakemberek között. Ha olyan tervező csapat van a háttérben, akik ismerik az iparág speciális igényeit, az a későbbi egymásra mutogatás elkerülését is biztosítja.

Ugye Ön sem szeretné azt hallani a már elkészült épülete mellett állva, és a problémákat ecsetelve, hogy: „De hát Ön ezt nem mondta!”

Ennek elkerülése érdekében szükséges kiváló tervező csapattal elkészíttetni az épület terveit!

 

5. Állandó alvállalkozók

A generál-kivitelezés Magyarországon úgy működik, hogy vannak saját munkavállalók és vannak olyan munkafázisok, amelyeket a cég alvállalkozókkal végeztet el. A generál-kivitelező dolga és felelőssége, hogy a saját alkalmazottak és az alvállalkozók munkáját a lehető legoptimálisabb módon tudja összehangolni.

Azzal, hogy egy cég alvállalkozókat foglalkoztat még nincs semmi probléma! Azonban akkor igazán jó egy generál-kivitelező, ha az alvállalkozói egy-egy munkafolyamatra mindig azonosak.

Ha állandó alvállalkozókkal dolgozik egy cég, az több szempontból is előnyös.

Egyrészt jelenti azt, hogy nem becsapja az alvállalkozóit és időben kifizeti őket, korrekt módon számol el velük, így az alvállalkozónak is megéri a generál-kivitelezővel dolgozni.

 

Ez miért előny a beruházónak?

Mert egy elégedett alvállalkozó nem fog silány munkát kiadni a kezéből, neki is érdeke lesz, hogy a munkája tökéletes legyen. Hiszen hosszú távon szeretne a generál-kivitelezővel dolgozni, így törekedni fog a határidők pontos betartására és a precíz munkára.

Másrészt az állandó alvállalkozók jelenléte a beruházónak azért jelenthet jót, hiszen az állandó csapat már összeszokott, az egymással való munka zökkenőmentes, nincsenek félreértések, hiszen már rég ismerik egymás szokásait, elvárásait.

Így a beruházó megint csak nyer, ugyanis minimálisra csökken annak az esélye, hogy valamilyen részmunka nem időben készül el, esetleg hibásan, nincs javításból eredő csúszás, reklamáció, idegeskedés.

Tiszta haszon, hiszen nincs a beruházás csúszásából eredő termeléskiesés!

 

6. Előfeltétel mentesség

Egy igazi generál-kivitelező minden munkafázist magára vállal. Azok, akiknél előfeltételekkel találkozik ugyan kivitelezők, de NEM generál-kivitelezők.

Kerülje ez az olyan cégeket, akik generál-kivitelezőnek nevezik magukat, mégis olyan előfeltételeket szabnak, hogy csak egyenletes (max. 10% dőlésszög), megtisztított talajon kezdik meg a munkát, a munkaterületen kívül plusz 1-2 méterig legyen hozzáférhető a terület, ne legyen sáros a talaj stb.

Egy igazi generál-kivitelező MINDENT megold. Önnek csak meg kell mutatnia a területet, ahová az épülete kerül, és onnantól kezdve, minden a generál-kivitelező feladata.

 

7. Pénzügyi stabilitás

Nézzen utána, hogy pénzügyileg mennyire stabil a cég, nézesse meg a könyvelőjével az előző éves mérlegét, esetleg nézzen utána feketelistán, vagy ha mást nem is, de kérdezősködjön körbe az alvállalkozóinál.

Hihetetlen, hogy hányszor fut bele az ember olyan cégekbe, akik ma még léteznek, de holnap már nem.

Ez nem csak azért kellemetlen, mert az esetleges javítási munkákat nincs kivel elvégeztetni, hiszen az még a jobbik eset, ha befejezték az épületet.

De sajnos előfordul, hogy a kivitelezés közepén fogy el a pénz, nem tudja kifizetni az embereit, azok nem dolgoznak tovább, és félbemarad a munka. Ez akkor igazán zsebbevágó probléma, ha valamilyen támogatással kezdte meg a munkát. Ugyanis a támogatások kifizetésének feltétele a teljesítésigazolás. Senkit nem fog érdekelni, hogy Ön nem tehet róla, még örüljön, ha nem kell többszörösen visszafizetnie a már felvett támogatási összeget.

Legyen körültekintő, mert akár a vállalkozása is elúszhat, ha rossz generál-kivitelezőt választ!

 

8. Saját géppark

Rendelkezzen a generál-kivitelező saját gépparkkal is, ha lehet minden munkafázishoz, amelyet nem alvállalkozókkal végeztet, de a szállításhoz mindenképpen.

Miért lényeges ez, ha a gépeket bérelni is lehet?

Igaz, csakhogy az emberek többsége a saját dolgaira sokkal jobban ügyel, mint bárki máséra. Így jobb karbantartást kap a saját állomány, ezáltal kevésbe valószínű, hogy használat közben elromlanak, tehát gyors munkavégzést tesznek lehetővé, pontosan lehet tervezni velük.

Másrészt, ha a kivitelező saját állománnyal rendelkezik, akkor azt pontosabban be is tudja osztani, azaz nem kell várni, hogy 1-1 gép megérkezzen, mert épp máshol dolgoztak vele.

Mi több, azok a generál-kivitelezők, akik a szállítást is saját gépjárművekkel oldják meg általában jobb áron tudják elvállalni a munkát.

Mindezeket figyelembe véve érdemes tehát saját gépparkkal rendelkező generál-kivitelezőt választani.

 

9. Szakmai továbbképzések

Azoknak az igazán előrelátó generál-kivitelezők, akik nem csak saját alkalmazottakkal dolgoznak, de nem hanyagolják el a munkatársaik szakmai képzését sem. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy visszaülteti őket az iskolapadba.

Szakmai továbbfejlődést jelenthet az, ha képzettebb kolléga mellé osztja be a kezdő munkatársat, vagy ha kiállításokon a szakmai konferenciákat végighallgattatja velük, esetleg, ha szakmai találkozókra küldi őket.

A szakmai képzés az új technikák elsajátítása miatt is fontos, de leginkább a már használt eljárások minél pontosabb és gyorsabb elsajátítása miatt lényeges. Így a kivitelezés során kevesebb az esély hibák elkövetésére, ezáltal az épület élettartama lényegesen hosszabb lehet.

 

10. Garanciavállalás

A generál-kivitelezők természetesen a törvény által előírt garanciát vállalják, de egy igazán kiemelkedő generál-kivitelező ennél tovább megy!

Az a minimum, hogy a törvényi előírásokban szereplő garanciát vállalja, sőt, alapvető, hogy a szerződésben leírt határidő betartásáért is kezeskedik.

Ettől több dologra garanciát vállalni már kevesen mernek.

Ha ezen kevesek közül választ kivitelezőt, számíthat rá, hogy már csak a saját hírnevük megvédése érdekében is mindent meg fognak tenni azért, nehogy csalódást okozzanak Önnek, és az ígért garanciákat mind betartsák.

 

Ezeket a szempontokat figyelembe véve bizonyára ki tudja majd választani, az Önnek leginkább megfelelő generál-kivitelezőt!

Szeretne tőlünk csarnoka felépítéséhez árajánlatot kérni?

Ingyenes árajánlatát rövid időn belül elkészítjük!

Kattintson a linkre, adja meg a felépítendő épület néhány paraméterét és kolléganőnk hamarosan küldi az árajánlatot.

Árajánlatot kérek épület-kivitelezésre..

Válasszon tapasztalt kivitelezőt!

Amennyiben Önnek fontos, hogy épülete hosszú távon is jól használható és költséghatékony legyen, esetleg csak az építkezés részfeladataira keres megbízható céget, forduljon hozzánk bizalommal! Fő tevékenységünk, a csarnoképítés mellett természetesen állunk rendelkezésükre acélszerkezet gyártásban, trapézlemez gyártásban, szendvicspanel forgalmazásban, szállításban is!

Kapcsolat

Cellspan Épületelem Gyártó és Forgalmazó Kft.

4233 Balkány, Kállói u. 95.
Telefon/fax: 36-42/400-509
E-mail: level@cellspan.hu
 

 
  • cell web