Menü

Miért szeretünk plazmavágóval és CNC vezérelt lángvágóval dolgozni?

Az acélszerkezetek gyártása közben elkerülhetetlen az anyagok vágása, hegesztése. Azonben éppen a technológiák folyamatos fejlődése miatt ma már a szerkezetek elkészítésének alapkövetelménye a mm-es pontosság (sokszor a még pontosabb vágás is követelmény). Ezeket a vágásokat a régi jól bevált módszerekkel, kézzel képtelenség kivitelezni. Ezért is fejleszjük folyamatosan a gépparkunkat, és állítunk/ állítottunk be plazmavágót , illetve legújabban CNC vezérelt lángvágót a gyártósorunkba...

Milyen előnyei vannak a plazmavágónak?


A mai modern plazmavágó berendezések bizonyos lemezvastagságig minőség terén felveszik a versenyt a lézervágó gépekkel. Vékony lemezek kis vágóréssel és bemetszéssel, valamint szigorú élkontúrok esetében, adott esetben a lézer előnyösebb lehet, ez azonban az ipari alkalmazások csak kis hányadánál fordul elő.

Minél vastagabb a lemez a felmerülő vágási költségek annál kedvezőbbek a plazma számára.

Például acélokra vonatkoztatva már 3 mm vastagság felett a vágható tartományban egyértelműen a plazma az olcsóbb, míg alumínium és erősen ötvözött acél, 8 mm-nél vastagabb lemez esetén a költségek különbsége akár ötszörös is lehet a plazma javára.

A láng-, plazma- és lézervágásnál használt termékek  minőségét szabvány írja elő.

A legfontosabb kritériumkok a következők:

 • vágott felület merőlegessége,
 • a felületi egyenetlenség és
 • a munkadarab méretének tűrései
 • a barázdaelhajlás,
 • a sorja képződés a vágott rés alsó felén és
 • a fröcskölt olvadt anyag a rés felső felén.

(Természetesen utóbbi jelenségek a folyamat paramétereitől függenek, mint például a vágósebességtől, égő távolságtól, áramintenzitástól, feszültségtől, plazmagáztól és alkalmazott plazmatechnológiától.)

Egyéb tényezőknek is hatása van a minőségre, úgymint a vágott anyag vastagsága, a felület állapota és hő mérsékletváltozások az anyagban vágás során.

A plazmavágás előnye, hogy a kémiai reakciókkal járó lángvágással ellentétben a vágás sikere nem függ a vágandó anyagtól.

A plazmavágás több változatát fejlesztették ki a vágás minőségének javítására, ill. a költségek csökkentésére (pl. olcsóbb hordozóanyag). A legelterjedtebb, argon-hidrogén keverékkel való vágás nagy előnye, hogy könnyen kezelhető, a berendezések egyszerűek. Kézi és gépi úton is használhatók 10...100 kW-ig, 80 mm vastagságú lemez is vágható.

 • A vágóberendezés működtetésére illetve kezeléséhez 1 személy szükséges, aki gyakorlatban csak ellenőrzi a folyamatot, hiszen a folyamat automatikus (működtetés az előre megtervezett program szerint). A vágófejek automatikus magasságvezérlő egységgel felszereltek.

 • A programozás más munkahelyen történik egy PC segítségével, és ezzel optimális anyagkihasználást és munkatervezést biztosítunk a CNC vágóberendezésen.

 • A vágási gyorsaság a vékonyabb lemezeknél lényegesen magasabb a plazmavágásnál, ezzel magasabb termelékenységet érünk el (a vékonyabb lemezeknél).

 • A vékonyabb lemezek vágásánál nagyobb vágási sebességekkel dolgozunk, ezért kevesebb a hő felvétel és ezzel a deformációk lehetősége is csökken.

 • A plazmavágás alkalmas különféle anyagok vágására (magasan ötvözött acél, saválló CrNi acél és alumínium).

Hogyan működik a CNC vezérelt lángvágó?

A lángvágás termikus vágás. Jellegét tekintve égető vágás, ilyenkor az anyag a vágási résben csaknem teljes vastagságában elég, a keletkező égésterméket nagy sebességű oxigénsugár fújja ki. A lángvágás elve hogy oxigén-éghető gáz keverékkel az anyagot gyulladási hőmérsékletre hevítjük, majd oxigénsugárban elégetjük és kifújjuk a vágási résből.

A lángvágás feltételei:

 • A vágandó anyag gyulladási hőmérséklete kisebb, mint olvadási hőmérséklete
 • Az égéstermékek és a fémoxidok olvadási hőmérséklete kisebb, mint a vágott anyagolvadási hőmérséklete
 • Az eljárás során annyi hő keletkezik, amennyi a vágás környezetében képes az anyagot gyulladási hő mérsékletére hevíteni
 • A hevítő láng hője és a vágási résben elégetett anyag égéshője együtt meghaladja a hősugárzás és hővezetés útján elvont hőt
 • A vágáskor keletkező salak oly mértékig hígfolyós, hogy a vágóoxigén sugár képes a vágási résből kihajtani

Bérvágást vállalunk

Sokszor tapasztaljuk, hogy 1-1 tervhez, alkatrészhez, munkához, az embereknek, cégeknek szüksége lenne ilyen-olyan formájú, itt-ott fúrt fémre különböző vastagságban, méretben. Azonban nagyon kevés helyen vállalnak bérvágást, illetve, ha vállalnak is, általában csak hatalmas darabszám mellett.

Mi, itt a Cellspan Kft.-nél úgy gondoltuk, segítenünk kellene ezeknek az embereknek, cégeknek.

Ezért vállalunk Bérvágást.

(CNC vezérelt lángvágás :30 mm vastagságig)

Amennyiben érdeklődik a szolgáltatásunk iránt, kérem kattintson az alábbi gomba, és lépjen kapcsolatba velünk.

A különböző anyagok, méretek vágásáról érdeklődnék...

Válasszon tapasztalt generálkivitelezőt!

Amennyiben Önnek fontos, hogy épülete hosszú távon is jól használható és költséghatékony legyen, esetleg csak az építkezés részfeladataira keres megbízható céget, forduljon hozzánk bizalommal! Fő tevékenységünk, a generálkivitelezés mellett természetesen állunk rendelkezésükre acélszerkezet gyártásban, trapézlemez gyártásban, szendvicspanel forgalmazásban, szállításban is!

Kapcsolat

Cellspan Épületelem Gyártó és Forgalmazó Kft.

4233 Balkány, Kállói u. 95.
Telefon/fax: 36-42/400-509
E-mail: level@cellspan.hu
 

 
 • cell web